Nişasta; Bütün bitkilerde yedek besin olarak bulunan bir polisakkarit. Beyaz renkte, her bitkiye mahsus özel tanecikler halinde, kaygan katı bir cisimdir. Suda, alkolde, eterde erimez, sıcak suda pelteleşir. su çekici bir cisimdir. Nişasta besin olarak kullanılır. Buğday ununda % 70, pirinçte % 80 oranında bulunur. alkol endüstrisinde ö nemli bir ilkel maddedir, çeşitli zamklı yapımında kullanılan dekstrin yapmakta kullanılır.
Gıda Nişasta, bitkilerde meyve, tohum, kök gövdesi (rizom) ve yumru köklerde bulunur. Türkiye'de nişastanın başlıca kaynakları buğday, pirinç, patates ve mısırdır. ekmek önemli bir nişasta kaynağı olup buğd aydan hazırlanır. fasulyeler da ( bakla, mercimek, bezelye) nişasta bakımından zengindir.
dünyada yaygınca kullanılan nişasta kaynakları arasında arrakaça, karabuğday, muz, arpa, manyok, konjak, kudzu, oka, sago, süpürgedarısı (sorghum), taro, Hint yeralması ve tatlı patates sayılabilir.
Nişasta işlenmiş gıdalara sıkça kullanılan bir katkı maddesidir. Nişasta önceden pişirilip pudding tipi gıdalara koyulaştırıcı olarak katılır (agar, pektin, jelatin ve carrageenan da aynı amaçla kullanılır).
Zülbiye; Orta Anadoluya özgü yaş ve kuru erikle yapılan bir tür sebze yahnisidir. Aynı zamanda bu adı yine çok güzel bir yöresel tatlımızda kullanmaktadır.