Aşotu; Anayurdu Akdeniz havzası olan aşotu, günümüzde birçok yerde ve ülkemizde yabani bitki ya da kültür bitkisi olarak yetiştiriliyor. 60 santimetreye kadar boylanabilen bir yıllık otsu bitki olan aşotu, gövdesi yuvarlak kesitli, boylamasına oluklar halinde çizgili, soluk yeşil renkli ve dallara ayrılan yapıda.
Aşotunun alt ve üst bölümündeki yaprakları farklı görünüşte olur, alt yaprakları maydanoz bitkisininkilere benzer. Yaz başı ile ortası arasında gevşek şemsiyeler oluşturarak açan, beyaz ya da pembemsi açık mor renkli küçük çiçekleri olgunlaşınca, 2-7 mm. çapında yuvarlak, açık kahverengi tohum kılıfını taşıyan kokulu, kuru meyvelere dönüşür.
Bol güneşli yerleri, bitek ve hafif topraklan seven kişniş bitkisi, tohumları sonbaharda ekilerek çoğaltılır. Anayurdu Akdeniz havzası olan aşotu, günümüzde birçok yerde ve ülkemizde yabani bitki ya da kültür bitkisi olarak yetiştiriliyor.
60 santimetreye kadar boylanabilen bir yıllık otsu bitki olan aşotu, gövdesi yuvarlak kesitli, boylamasına oluklar halinde çizgili, soluk yeşil renkli ve dallara ayrılan yapıda. Aşotunun alt ve üst bölümündeki yaprakları farklı görünüşte olur, alt yaprakları maydanoz bitkisininkilere benzer.
Yaz başı ile ortası arasında gevşek şemsiyeler oluşturarak açan, beyaz ya da pembemsi açık mor renkli küçük çiçekleri olgunlaşınca, 2-7 mm. çapında yuvarlak, açık kahverengi tohum kılıfını taşıyan kokulu, kuru meyvelere dönüşür.
Bol güneşli yerleri, bitek ve hafif topraklan seven kişniş bitkisi, tohumları sonbaharda ekilerek çoğaltılır.